vineri, 27 noiembrie 2009

Ciorbita de cartofi cu crutoane


Am avut pofta de o ciorbita calda asa ca m-am hotarat sa fac ciorbita de cartofi.

Ingrediente:

  • 6 cartofi
  • 4 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 rosii
  • 1 telina mica
  • 2 ardei grasi
  • 1 lamaie
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se spala legumele si se curata. Ceapa si ardeii se toaca, telina se da pe razatoare mica, morcovii se dau pe razatoare mare, iar rosiile se curata de coaja si se taie bucatele mici.

Intr-o oala de 6 litri se pune uleiul.

Se calesc legumele pana ce se inmoaie.

Se adauga 4 litri de apa si se lasa sa fiarba 20 de minute.

Cartofii se spala,se curata de coaja si se taie cubulete. Se lasa sa mai fiarba ciorbita 15 minute.

Se incerca daca s-au fiert bine cartofii. Apoi se condimenteaza ciorbita cu sare si piper si se acreste cu zeama de lamaie.


Pentru crutoane aveti nevoie de 4 felii de paine toast feliata nu prea proaspata.

Se taie feliile de paine in patrate mici.

Crutoanele se pot obtine in 2 moduri, primul se prajesc in ulei , iar al doilea se usuca in cuptor. Eu am optat pentru a doua varianta asa ca le-am asezat intr-o tava de cozonac si le-am bagat la cuptor. Din cand in cand le-am amestecat pana s-au uscat bine. A doua modalitate este mult mai sanatoasa decat prima;)

Crutoanele se servesc separat intr-un castronel la ciorbita.

Ciorbita se serveste calda cu crutoane.

Sa aveti pofta!!!

Read more...

vineri, 20 noiembrie 2009

Mancare de conopida

A inceput postul "Nasterii Domnului" asa ca am scos caietelul cu retete de post. O sa incerc sa postez cat mai multe retete de post ca sa ii ajut pe cei care vor sa tina post. Asa ca o sa incep cu una din retetele mele preferate si anume mancarea de conopida.

Ingrediente:

  • 2 conopide mari (aprox. 2500-2800gr.)
  • 2 cepe potrivite
  • 1 lingura si jumatate de bulion
  • 2 linguri de faina


Mod de preparare
Se curata conopidele de cotor si se rup buchetele.

Se pune apa cu sare la fiert.

Pana ce incepe apa sa fiarba conopida se tine in apa.

Se toaca marunt ceapa.

Cand incepe apa sa clocoteasca se oparesc buchetelele de conopida cam 1-2 minute.Se scot cu spumiera.

Se pune ceapa la calit in oala.

Se adauga bulionul peste ceapa si se amesteca bine.

Apoi se adauga cele 2 linguri de faina si se amesteca bine ca sa nu faca cocoloase.

Se adauga 6 polonice de apa din apa in care am oparit conopida.

Se lasa apa sa fiarba cu ceapa. Se pune si conopida si se mai adauga 1-2 polonice de apa.

Se pune capacul la oala si se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie bine conopida, cam in 30-40 minute.
Pofta mare!!!




Read more...